tisdag 25 juni 2013

Västerås vill välja närproducerat - får kritik för sin upphandling

Västerås Stad har försökt att sätta upp närproducerat som ett krav i sin upphandling men får nu kritik från konkurensverket som meddelar att det inte överensstämmer med EU-rätten. Just avstånd får ej vara ett kriterium i upphandlingen eftersom det inte gynnar den fria rörligheten och handeln inom EU. Även kommunallagen sätter käppar i hjulet eftersom ingen invånare ska missgynnas av upphandlingen.

Både Länsstyrelsen och LRF anordnar utbildningar och seminarier om upphandling av närproducerat, de flesta kommuner önskar att göra en större andel av sina inköp lokalt men det är inte helt enkelt. Många kommuner vill eller har försökt men få har lyckats.

En metod är att ställa krav om produktionen. Det går bra att kräva att djur skall födas upp i enlighet med svensk lagstiftning. Risken finns naturligtvis att det finns kött från andra länder som producerats på detta sätt. Även denna metod har dock ansetts vara diskriminerande. Sigtuna Kommun fick dock rätt till att kräva kortare restider till slakt och nej till slentrianmässig användning av antibiotika i Kammarrätten förra året. Det tråkiga är att detta endast gäller upphandling av kött och inte andra typer av råvaror.

Enligt miljöstyrningsrådet så får kommuner och landsting genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget vilket är viktigt i detta sammanhang. Jag vet inte om någon kommun har lyckats med det argumentet.

Det har är inte bara ett problem i Sverige. Även i Italien har man stött på patrull när man försökt handla lokalt. Personligen anser jag att nuvarande lagstiftning endast gynnar stora grossister och det är väl inte heller att gynna handel inom EU.

Med alla de miljöproblem som orsakas av  transporter så är det verkligen på tiden att se över gällande lagstiftning. Kanske borde den skrivas tvärt om så att lokal handel alltid gynnas vid upphandling överallt, det gynnar både sysselsättning och jordbruk i hela EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar