tisdag 18 juni 2013

Plastic fantastic?

Både Råd & Rön och Sveriges Natur skriver om plast i sina senaste nummer. De senaste åren har man hittat allt fler risker med plasten vi har omkring oss.

Fleece till exempel, detta praktiska tyg tillverkat av återvunnen plast. Nyligen har det visat sig att när man tvättar fleece så släpper den ifrån sig mängder av mikroskopiska plastpartiklar. Dessa smiter igenom alla reningsverk och ut i sjön eller havet. Där kan de förväxlas med plankton och äts av fiskar och musslor. På det viset kommer miljögifter in i näringskedjan.

Mycket mat förpackas i plast både av tillverkare och av oss själva. I en studie från 2009 hittade man hormonstörande ämnen som bisfenol A och flatalater t ex DEHP i matförpackningar. De liknar kroppen egna hormoner och vanligast är att kemikalierna reagerar med östrogenreceptorn, då ökar östrogenets effekt i kroppen. Detta kan - men är inte bevisat- öka risken för bland annat prostata-, testikel- och bröstcancer.

I Sverige är bisfenol A förbjudet i nappflaskor och i förpackningar med mat riktade till mindre barn. I Frankrike har det förbjudits i alla matförpackningar. Om du köper mycket vatten på flaska så välj att köpa på glasflaska, vattnet på PET-flaskor innehåller nämligen 3 gånger mer hormonstörande ämnen.

En annan sorts förpackning som ger höga doser är förvånande nog konservburkar. Epoxyplasten som sitter på insidan för att vi inte ska få i oss bly ger nämligen ifrån sig en hel del. Förra sommaren gjorde Svenska Dagbladet ett försök där några reportrar endast åt konserverad mat under några dagar. Deras värden av bisfenol A blev extremt höga, de höjdes med flera tusen procent. Nu avråds gravida från att äta konserverad mat, men detta är inte något som fått speciellt mycket uppmärksamhet.

Tänk också på att inte värma mat i plastförpackningar. Vi är många som tar med matlåda till jobbet, tänk på att lägga över maten på en tallrik innan du värmer den. Helst ska mat förvaras i glas eller rostfritt men du kan kolla dina plastburkar för att se om de är ok. På undersidan finns en liten triangel, i den ska det inte stå 3 (PVC), 6 (polystyren) eller 7 (övrig plast). 7 kan i och för sig även vara bioplast så där blir det genast krångligare.

Jag tycker att det i Sverige precis som i Frankrike ska bli förbud mot bisfenol A i alla matförpackningar. Det finns tillräckligt mycket som talar för att det är skadligt, även i små doser.

Sist men inte minst: Glöm inte att återvinna dina plastförpackningar! För varje kilo plast vi återvinner sparar vi en liter olja och två kilo koldioxid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar