söndag 2 juni 2013

Mat = sopor?

Brukar ni slänga mat? En normal familj i Sverige slänger 1/4 av den mat de köper. Var fjärde matkasse rätt ner i soporna efter lite förvaring i kyl, frys eller skafferi. Vissa undersökningar säger till och med att det är så mycket som 1/3. Mat som var fullt ätbar när den köptes och mycket av den är det även när den slängs. Många vågar inte äta mat där "Bäst före datum" är passerat. Hur blev det såhär?

Maten är dyr i Sverige om man jämför med andra EU-länder. Bara Norge och Danmark har högre matpriser. Ändå har vi råd att handla för mycket och om du tittar på prisutvecklingen så förstår du varför. I Sverige spenderar vi idag i genomsnitt 13 procent av våra inkomster på mat, 1990 var siffran 20 procent. Om vi går tillbaka på 50-talet så var det så mycket som 1/3 av inkomsten. Dessutom äter vi mer kött än någonsin tidigare. På bara 20 år har vi ökat vår köttkonsumtion med 40 procent. För 30 år sedan gick mer än 30 procent av matens  butikspris till bonden. Idag är det bara 15 procent. Vi importerar hälften av allt vi äter.

Förutom all mat som slängs i hemmen så slängs också en hel del redan i mataffären. Eftersom det inte är tillåtet (bra!) att sälja mat som passerat bäst före så blir det en del svinn. Många affärer har förstått att det då är bättre att sänka priset de sista dagarna för att maten ska bli såld (bra!). En del stora affärer har dessutom eget kök där det lagas lunchlådor med mera med utgångspunkt i vad som finns över.

Det bästa i all den här lite tråkiga statistiken är att här finns det pengar att tjäna! För den som planerar sina matinköp utifrån vad som faktiskt blir uppätet, som fryser in rester eller lagar nya rätter av det som blivit över. Minska på köttportionen och se det som ett tillbehör istället för det viktigaste på tallriken. Öka på mängden grönsaker, för det är faktiskt det som vi slänger mest av. Då mår du bättre. Drick mjölken om den luktar och smakar bra, strunta i vad det står på datumstämpeln. Försök att använda det som finns i frysen och kylen som utgångspunkt när du planerar veckans mat. Planeringen känns kanske trist men det är väldigt skönt att veta vad det ska lagas för middag när du ska hem från jobbet. Då slipper du springa in i affären på vägen hem.

Testa matsedelsplanering i en månad och jämför sedan hur mycket pengar som gått till mat. Förhoppningsvis blev det lite större variation på maträtterna också!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar