söndag 23 juni 2013

Våga tågluffa med barnen - en oförglömlig resa

För drygt ett år sedan, våren 2012 gjorde vi en resa som inte liknade våra tidigare semesterresor sedan vi fick barn. Vi tågluffade i en vecka och resan tog oss till Venedig och Pisa. Barnen var då 6 och 9 år och de fick liksom vi föräldrar en upplevelse som vi aldrig glömmer.

Jag hade aldrig rest längre med tåg än mellan Göteborg och Stockholm, men min man tågluffade på 80-talet. Även om saker och ting hade ändrat sig sedan dess så var det till stor hjälp vid planeringen att han provat detta sätt att resa. Vi köpte 10-dagars Interrailkort, med 5 resdagar och för att göra det lite smidigare så köpte vi även platsbiljetter och bokade liggvagn i god tid innan avresa. På det viset visste vi att vi fick platser tillsammans och det var viktigt tyckte vi. Det blir lite dyrare men det var det värt. Resan tog ca 30 timmar från Göteborg till Venedig och det var 3-4 byten på vägen. Matsäck hade vi packat en rejäl så att vi inte behövde handla så dyrt på tåget. Den femte resdagen utnyttjade vi till en resa till Pisa över en dag då det regnade i Venedig. Denna utflykt tillkom i resplanerna när yngsta dottern tyckte att lutande tornet var ett självklart inslag i en Italienresa. 

En sak som fungerade över förväntan var att barnen hade så roligt under själva resan. De hade knappt åkt tåg tidigare och det finns ju hela tiden saker att titta på. Extra spännande var Öresundsbron, färjan mellan Rödby-Puttgarden, alperna och såklart att sova på tåget. De hade med sig lite pyssel och några små leksaker och roade sig emellanåt med att titta på kartan för att se hur långt vi hade rest.

I Venedig bodde vi fantastiskt fint i en lägenhet nära järnvägsstationen. Extra bra var att det fanns tvättmaskin, vilket gjorde att vi klarade oss med en rejäl ryggsäck och en mindre resväska (lite större än en kabinväska). Barnen hade fått varsin ny skolryggsäck där de packade lite böcker och pyssel. Kläderna bar vi vuxna. Lägenhetshotellet rekommenderas varmt, Alberghiera Venezia heter det och har lägenheter och rum i olika storlekar för upp till 6 personer. Vi bokade genom booking.com. Jag gillar att bo i lägenhet när vi reser eftersom jag gillar att handla mat när jag reser, det är alltid spännande att hitta lokala specialiteér i livsmedelsaffären. 

I Venedig besökte vi naturligtvis Marcusplatsen och Rialtobron, vi åkte även till Murano för att titta på glastillverkning och vi tog oss råd med en tur i gondol. Det är en fantastiskt vacker stad, men otroligt svår att hitta i! Ingen karta verkar stämma.

Många har undrat över varför vi valde tåg och inte flyg på den här resan. Vi betalade nog mer för resan på det här sättet eftersom vi hade platsbiljetter. Men hela semestern blev ett äventyr på ett helt annat sätt än om den börjar på en flygplats. Att bila kändes inte heller som ett bra alternativ, nu kunde vi gå en sväng på tåget om vi blev trötta på att sitta och vi kunde sova en stund om vi ville. Vi behövde inte heller pausa för att äta eller sova. En miljötanke fanns såklart också, men det var inte den viktigaste faktorn. Nu när jag skriver om resan känner jag att jag gärna gör en sådan resa snart igen.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt det låter! Vi planerar att tågluffa med våra barn 3 och 5 år. Folk i vår omgivning verkar tycka att vi är knäppa! Men sånt här får en ett våga! Barnen gillar tåg, är blöjfria och allmänt levnadsglada!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, här hade jag missat din kommentar. Jag ber om ursäkt! Folk tyckte nog att vi var rätt knäppa också men det var en fantastisk upplevelse och jag tycker verkligen att ni ska våga. Lycka till!

      Radera