lördag 25 maj 2013

Långbakad högrev

Här kommer ett recept som passar bra på en söndag när man går hemma och fixar med ditt och datt, det tar nämlingen halva dagen att laga. Fördelen är att du inte behöver passa maten utan kan bara glömma den i flera timmar. Högrev tillhör inte de finaste bitarna = inte så dyrt, bra när man vill köpa svenskt och ekologiskt. Men om du lagar den så här så blir det godare än rostbiff!

Långbakad högrev

1-1½ kg högrev (hel)

Salt och peppar
ca 5 dl vätska (det beror på formen), t ex rödvin och vatten, porter, vatten och svartvinbärssaft
1 köttbuljongtärning, det finns god ekologisk från knorr
1-2 gula lökar
1-2 morötter
1 palsternacka eller 1 bit rotslleri
ev ett äpple
ev grädde

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg högreven i en ugnssäker form, (det ska bara vara lite plats kvar runt om). Salta och peppra på köttet. Snåla inte med salt och peppar, smaken ska räcka till hela köttbiten.

Skär lök och rotfrukter samt ev äpple i grova bitar, lägg runt köttet. Lägg i buljongtärningen. Häll på vätskan så att det räcker ca 2/3 upp på köttet.

Täck formen, antingen med lock om du har ett som passar eller med aluminiumfolie. Sätt in formen i ugnen och glöm bort i 6-8 timmar.

När köttet är klart plockar du upp det ur formen och lägger på en skärbräda. Häll skyn i en kastrull och mixa med mixerstav så att grönsakerna blir släta och reder såsen. Red ev med lite mjöl om det behövs. Smaka av med salt och peppar och en skvätt grädde om du vill.

Servera med kokt potatis, pressgurka och gelé.

Har du fått kött över? Gör en god pytt i panna av det eller pensla på lite marinad och grilla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar