tisdag 14 maj 2013

Vårens primörer

I dag hade jag vägarna förbi Skafferiet i Landvetter, de som "gafflar om mat". Just idag var det vårpremiär för lokalt odlat grönt: sallad, rädisor och rabarber från Sammels gård i Bertshult. Lite bråttom hade jag tyvärr, så jag hann inte hämta ut mer pengar för att handla dessa läckerheter på direkten. Istället får det i morgon blir det en tur till Sammels tror jag.

Detär alltid extra gott med riktigt färska grönsaker från gårdsbutiken, salladen i vanliga mataffärer under vinterhalvåret är ju inte mycket att hurra för. Både tråkig, smaklös och en riktig miljöbov. Sallad och rädisor är ju inte så näringstäta, det är mest vatten och lite, lite vitaminer och mineraler. Onödigt att transportera över hela Europa, men nu kan man frossa! Utan dåligt samvete, det är ju inte ens onyttigt, bara härligt!

Rabarberna däremot blir inte lika nyttiga med socker på i paj och kompott eller marmelad, men underbart gott.  Testa att smaksätta din rabarberpaj med kardemumma, perfekta smakkompisar. Här kommer annars ett riktigt enkelt och snabbt sätt att få lite rabarberlyx:

Smältrabarber med chokladcrisp

Smält rabarber i en kastrull (inte aluminium) med socker efter smak på svag värme. Inget vatten behövs, det kommer mycket vätska från rabarber ändå.
Rosta hackad vit choklad på en bakplåtspappersklädd plåt i 225 grader tills den fått fin färg, passa noga, det brukar gå snabbt.
Servera smältrabarberna varma med god vaniljglass eller lite lättvispad grädde och strö över chokladsmulet.
Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar