torsdag 2 maj 2013

Fredagsmys med Rosélax

Jag tänkte att det kan passa bra med ett litet enkelt recept nu när helgen närmar sig, jag använde ett Fairtrade märkt vin som heter Palesa Shiraz Merlot Rosé, gott att dricka till också.

Rosélax 

4 portionsbitar Lax (gärna KRAV-märkt), eller ca  600-700g färsk
½ dl rosévin  
2 dl vispgrädde
½ dl vatten 
½ dl creme fraiche
salt och peppar
1 tsk av antingen torkad salvia eller krossad rosépeppar
1 fiskbuljongtärning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form och strö på salt och peppar.
  3. Blanda vin, grädde, vatten och creme fraiche med kryddor och smulad buljongtärning i en skål. Häll över laxen.
  4. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter tills laxen är klar.  
 Servera med pressad potatis (ris är också gott, men inte lika miljövänligt), och gärna en god sallad av tunt skivade (använd mandolin, osthyvel eller potatisskalare) polkabetor (randiga rödbetor som inte färgar av sig) som kramas med rapsolja, flingsalt och några droppar citron. Lite nymalen svartpeppar och rostade pinjenötter på toppen blir läckert.

Smaklig måltid och trevlig helg!         

1 kommentar: