onsdag 19 juni 2013

Miljövänlig midsommar och hemgjord glass

Nu närmar sig årets mest miljövänliga högtid med stormsteg. Nu äter vi svensk sill, svensk färskpotatis och svenska jordgubbar. Just den här dagen tycker alla att det är viktigt att välja svenskt. (Jag önskar att alla tänkte så alla dagar.) Om du har möjlighet så välj gärna ekologisk potatis och jordgubbar. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon KRAV-märkt matjesill, men sill är rent generellt väldigt bra att äta. Både för kropp, själ och miljö.

Det är väldigt gott med grädde till jordgubbarna men lite extra gott blir det med min mammas hemgjorda glass. Gräddig och len utan glassmaskin. Lätt att göra och kan frysas in en snygg form. Spola formen hastigt med hett vatten så släpper glassen lätt. Receptet är lagom till 4-6 personer. Vill du testa med något annat än jordgubbar till? Då blir det jättegott med hemlagad varm chokladsås.

Mammas glass

1 dl socker
2 ägg
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver (mald vaniljstång, finns ekologisk i välsorterade livsmedelsaffärer) eller 1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, vispa ganska länge så att sockret hinner lösa upp sig. Blanda i vaniljpulver eller vaniljsocker.
Vispa grädden ganska hårt i en annan bunke. Blanda försiktigt ner i äggvispet så att luften blir kvar.
Häll smeten i en bunke eller form och frys i minst 4 timmar.
Njut!

Ha en härlig och miljövänlig midsommar!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar