lördag 3 augusti 2013

Fishy business



Brukar du stå vid fiskdisken och fundera på vilken fisk som är rätt att köpa eller visste du inte ens att det var något du borde fundera över? Valet blir inte enklare av olika märkningar och att fångstplatsen påverkar om valet blir bra. Ska du välja odlad eller vildfångad fisk? Det kan vara lite krångligt men jag ska försöka göra fiskmåltiderna lite enklare för dig.

Vi börjar vid frysdisken: Det viktigaste är att du tittar efter MSC märkningen på förpackningen.Marine Stewardship Council är en internationell ideell organisation med kontor över hela världen. MSC:s målsättning är att vända fisk- och skaldjursbeståndens nedgång, skydda människors levebröd och driva den marina miljöskyddsutvecklingen runt om i världen.Mrkningen finns endast på vildfångad fisk. Det finns även KRAV märkt fisk, men den kan vara svårare att hitta.

Om du ska köpa odlad fisk så finns det såklart en märkning för det också. ASC - Aquaculture Stewardship Councilär även det en internationell märkning som kom 2009 men först nu börjar märkningen synas på förpackningar. Man jobbar efter ett antal kriterier i fiskodlingen för att få använda märknigen, bland annat: bevarande av livsmiljöer och biologisk mångfald, bevarande av vattenresurserna, bevarande av arter mångfald och vilda populationen genom förebyggande av rymningar, användning av foder och andra insatsvaror som köps på ett ansvarsfullt sätt, ingen onödig användning av antibiotika och kemikalier, socialt ansvar för arbetstagare och samhällen som påverkas av vattenbruk
Se www.asc-aqua.org.

Även den odlade fisken kan vara KRAV märkt. Än så länge finns det bara odlad lax från Norge med den  märkningen.

Om du hellre vill gå till fiskhandlaren så ställs du inför en helt annan utmaning. Här finns inga förpackningar med märkningar på men däremot ska det finnas skyltar med fångstzon och naturligtvis ska du får veta om fisken är odlad eller vildfångad. Fångstmetoden kan också vara viktig till exempel när det gäller kräftor. Skriv ut wwf:s fiskguide och ta med dig till affären eller ladda ner den i mobilen. Tänk på att uppdatera listan ibland då förutsättningarna ibland förändras.

Viktigast av allt: Njut av fisk minst två gånger i veckan, då blir du både frisk och klok!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar