måndag 12 augusti 2013

Byt kläder!

De flesta av er vet säkert att vi konsumerar väldigt mycket kläder i Sverige. I snitt köper vi 24 kg textilier per person och år. Vi slänger i snitt 8 kg. Odling av bomull kräver mycket vatten, konstgödsel och kemikalier och om den inte är Fairtrademärkt eller ekologiskt har den som odlat troligtvis fått väldigt dåligt betalt. I förädlingen fram till färdigt plagg krävs också massor av vatten och kemikalier. I de flesta fall finns inga bra metoder för att rena vattnet. De som jobbar i fabrikerna har generellt sett dåliga arbetsförhållanden och dåligt betalt.

Det finns många sätt att uppdatera sin garderob som inte är så resurskrävande. Ett sätt är att byta kläder. Vill du prova kan du till exempel komma till Pop up swap shop på Kulturkalaset i Göteborg på fredag den 16:e augusti kl. 15.00-19.00. Ta med dig ett eller två plagg som du vill byta bort, vi byter 1 mot 1 plagg. Du hittar oss i EKO FASHIONS tält i Bältesspännarparken, det är Ekoguiden och Konsument Göteborg som samarbetar. Eller ordna lite klädbyte hemma. Bjud in dina kompisar på fika och klädbyte. Det brukar vara väldigt trevligt.

Det finns också klädbytardagar där man kan sälja och köpa begagnade kläder. Oftast är det mest barnkläder som byter ägare på dessa. Jag brukar besöka Klädbytardagen i Hindås och där finns det även en hel del damkläder. Nästa tillfälle är den 28:e september. Läs mer på www.kladbytare.se Allt som blir över skänks till behövande.

Du kan också prova att låna kläder i något av alla klädbibliotek som finns runt om i landet. Googla och se var det finns närmast dig. Eller ta en sväng i någon trevlig second hand butik, det är alltid roligt och det går att göra fynd om du har lite tur.

I dag är jag förresten väldigt stolt över hur bra vi lyckades med Sörtorpadagen i lördags. 1100 besökare trotsade regnet och besökte Sörtorpagården för att handla lokala produkter, titta på fina gamla traktorer, njuta av uppvisningar i både fårvallning, kaninhoppning och agility med shettisar. Det var en riktigt härlig dag! Missade du den så får du en ny chans nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar