Mitt fikatips blir en chokladtryffelkaka som är glutenfri och enkelt blir laktosfri, som du kan fixa utan ugn. Tänk på att den behöver några timmar på sig för att stelna. Du gör den med fördel dagen innan du ska fika. Den är baserad på ett recept av Maria Öhrn som finns med i boken Kladdkakor.
Tryffelkaka
Botten:250 g mandelmassa
Fyllning:
125 g smör
3 dl vispgrädde
500 g choklad (Fairtrademärkt såklart, blanda gärna ljus och mörk)
2 msk whisky
Gör så här:
Tryck ut mandelmassan i botten av en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och smör i en kastrull så att smöret smälter. Tag kastrullen åt sidan och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills all choklad har smält. Tillsätt whiskyn och blanda noga. Häll tryffelsmeten över mandelbotten och ställ i kyl för att stelna, ca 4 timmar.
Servera kakan med lite vispad grädde och kanske lite skivad fairtradebanan. Eller kanske en kula fairtrademärkt glass.