torsdag 5 september 2013

Knaprig smulpaj och läcker vaniljsås

Äntligen har äppelsäsongen kommit igång på allvar. Skörden av svenska äpplen verkar bli bättre än på länge och då gäller det att njuta så länge det varar. Själv har jag för bara en vecka sedan planterat två äppleträd och ett päronträd i vår trädgård, så jag får vänta i något år eller två på egen skörd. I affärerna finns det i alla fall flera sorter att välja på och i går föll mitt val på discovery. Det passar bra till äpplekakor och att göra äpplemos av. Gott att äta direkt också såklart!

Om du har fått en stor skörd av frukt eller bär som du inte hinner ta vara på så vill jag tipsa om Fruktförmedlingen som du hittar på Äkta varas hemsida. Där kan du som inte får någon egen skörd hitta överbliven frukt att ta vara på i en trädgård nära dig.

Nu tänkte jag förgylla min dag med en riktigt knaprig äpplepaj med hemgjord vaniljsås, här kommer recepten:

Pernillas knapriga smulpaj

 4-6 äpplen
100 g smör
2 dl vetemjöl
2½ dl havregryn
2 dl sött, jag tog 1½ dl rårörsocker och ½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva äpplen tunt, välj själv om du vill skala eller inte. Jag tycker att det blir vackrast med skalen på. Lägg äppleskivorna i en pajform.  Om du vill kan du krydda med lite kanel.
Smält smöret i en kastrull som är tillräckligt stor att blanda smulsmeten i. Blanda i alla övriga ingredienser. Klicka smeten på äpplena i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Hemlagad vaniljsås

Det är inte svårt att göra egen vaniljsås, men du kan inte räkna med att göra något annat samtidigt. Lämnar du den obevakad så är det stor risk att den bränns eller att du får äggklumpar som koagulerat. Ursprungsreceptet kommer från Vår kokbok men jag har ändrat lite. Använd plastvisp, stålvisp kan göra såsen missfärgad.

1 ägg
3 msk socker
2 tsk potatismjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
½ tsk vaniljpulver (mald vaniljstång)

Blanda allt utom vaniljpulvret i en kastrull, såsen blir grå om det är i från början. Sjud på svag värme under ständig vispning/omrörning med tills såsen har tjocknat. Såsen ska inte koka eftersom ägget då stelnar och såsen skär sig. 

Tag kastrullen från värmen och vispa ner vaniljpulvret. Låt såsen svalna, gärna i vattenbad och häll upp den i en vacker skål eller kanna innan du serverar. Vill du göra den extra lyxig kan du vispa en dl grädde som du vänder ner i såsen.