tisdag 20 augusti 2013

Hallå där! Plocka upp ditt skräp!

Oftast skriver jag om saker som kanske kräver lite mer eftertanke, men idag handlar det om något väldigt enkelt. Så enkelt att jag inte borde behöva skriva om det, men tyvärr verkar det nödvändigt. Släng inte ditt skräp där du går eller står, släng det i en papperskorg! Hur svårt kan det vara? Tydligen väldigt svårt med tanke på hur det ser ut. Det verkar inte spela någon roll om det är på landet eller mitt i storstan. Vad tror ni händer med skräpet? Tror ni att det försvinner av sig själv? Newsflash! Det gör det inte!

Jag vet ju inte riktigt hur ni resonerar som slänger ert skräp lite var som helst, eftersom det aldrig skulle falla mig in att göra så. Så nu får jag basera det här inlägget på mina egna fördomar. Jag tror att det är så att om det inte finns en papperskorg inom synhåll så tycker ni att det är ok att slänga skräpet på marken. Vissa verkar ändå veta att det inte är riktigt bra att göra så och råkar därför "tappa" skräpet under bilen eller in i någon buske. Syns det inte så finns det inte? En del ser det som en självklarhet att det är någon annans uppgift att städa upp, detta är vanligt bland tonåringar på skolor som anser att städpersonalen annars får för lite att göra. Vissa tycker att sophämtningen blir för dyr och slänger hela påsar med hushållsavfall på parkeringen vid köpcentrat.

Där jag bor, mitt på landet, plockar jag upp skräp varje gång jag går på promenad. Ibland är det så mycket att jag funderar på att börja bära med mig en påse. Skräpet ligger främst längs den asfalterade vägen och är utkastat från bilfönster. Vanligast är skräp från snabbmatskedjor och ölburkar. Cigarettpaket och snusdosor verkar också bli för tunga att bära på så fort de är tomma, de hittar jag oftast vid busshållplatsen. Detta hamnar nu istället i min soptunna eller återvinningspåse. Jag vet dessutom att det är fler än jag som plockar upp skräp här.

När jag var liten, för sisådär 30 år sedan, fick vi lära oss om att hålla Sverige rent och att ingenting försvinner, allt finns kvar. Nu börjar jag undra hur många av mina jämnåriga som inte lyssnade på de lektionerna. De verkar inte heller lära sina barn samma sak. Ändå har jag aldrig hört någon säga att det är vackert med allt skräp. Det verkade inte heller hjälpa med att införa böter för nedskräpning, kanske för att så få har behövt betala.

Ta nu lite eget ansvar och se till att ditt skräp hamnar där det ska vara, så får vi alla det lite vackrare omkring oss!

måndag 12 augusti 2013

Byt kläder!

De flesta av er vet säkert att vi konsumerar väldigt mycket kläder i Sverige. I snitt köper vi 24 kg textilier per person och år. Vi slänger i snitt 8 kg. Odling av bomull kräver mycket vatten, konstgödsel och kemikalier och om den inte är Fairtrademärkt eller ekologiskt har den som odlat troligtvis fått väldigt dåligt betalt. I förädlingen fram till färdigt plagg krävs också massor av vatten och kemikalier. I de flesta fall finns inga bra metoder för att rena vattnet. De som jobbar i fabrikerna har generellt sett dåliga arbetsförhållanden och dåligt betalt.

Det finns många sätt att uppdatera sin garderob som inte är så resurskrävande. Ett sätt är att byta kläder. Vill du prova kan du till exempel komma till Pop up swap shop på Kulturkalaset i Göteborg på fredag den 16:e augusti kl. 15.00-19.00. Ta med dig ett eller två plagg som du vill byta bort, vi byter 1 mot 1 plagg. Du hittar oss i EKO FASHIONS tält i Bältesspännarparken, det är Ekoguiden och Konsument Göteborg som samarbetar. Eller ordna lite klädbyte hemma. Bjud in dina kompisar på fika och klädbyte. Det brukar vara väldigt trevligt.

Det finns också klädbytardagar där man kan sälja och köpa begagnade kläder. Oftast är det mest barnkläder som byter ägare på dessa. Jag brukar besöka Klädbytardagen i Hindås och där finns det även en hel del damkläder. Nästa tillfälle är den 28:e september. Läs mer på www.kladbytare.se Allt som blir över skänks till behövande.

Du kan också prova att låna kläder i något av alla klädbibliotek som finns runt om i landet. Googla och se var det finns närmast dig. Eller ta en sväng i någon trevlig second hand butik, det är alltid roligt och det går att göra fynd om du har lite tur.

I dag är jag förresten väldigt stolt över hur bra vi lyckades med Sörtorpadagen i lördags. 1100 besökare trotsade regnet och besökte Sörtorpagården för att handla lokala produkter, titta på fina gamla traktorer, njuta av uppvisningar i både fårvallning, kaninhoppning och agility med shettisar. Det var en riktigt härlig dag! Missade du den så får du en ny chans nästa år.

lördag 3 augusti 2013

Fishy business



Brukar du stå vid fiskdisken och fundera på vilken fisk som är rätt att köpa eller visste du inte ens att det var något du borde fundera över? Valet blir inte enklare av olika märkningar och att fångstplatsen påverkar om valet blir bra. Ska du välja odlad eller vildfångad fisk? Det kan vara lite krångligt men jag ska försöka göra fiskmåltiderna lite enklare för dig.

Vi börjar vid frysdisken: Det viktigaste är att du tittar efter MSC märkningen på förpackningen.Marine Stewardship Council är en internationell ideell organisation med kontor över hela världen. MSC:s målsättning är att vända fisk- och skaldjursbeståndens nedgång, skydda människors levebröd och driva den marina miljöskyddsutvecklingen runt om i världen.Mrkningen finns endast på vildfångad fisk. Det finns även KRAV märkt fisk, men den kan vara svårare att hitta.

Om du ska köpa odlad fisk så finns det såklart en märkning för det också. ASC - Aquaculture Stewardship Councilär även det en internationell märkning som kom 2009 men först nu börjar märkningen synas på förpackningar. Man jobbar efter ett antal kriterier i fiskodlingen för att få använda märknigen, bland annat: bevarande av livsmiljöer och biologisk mångfald, bevarande av vattenresurserna, bevarande av arter mångfald och vilda populationen genom förebyggande av rymningar, användning av foder och andra insatsvaror som köps på ett ansvarsfullt sätt, ingen onödig användning av antibiotika och kemikalier, socialt ansvar för arbetstagare och samhällen som påverkas av vattenbruk
Se www.asc-aqua.org.

Även den odlade fisken kan vara KRAV märkt. Än så länge finns det bara odlad lax från Norge med den  märkningen.

Om du hellre vill gå till fiskhandlaren så ställs du inför en helt annan utmaning. Här finns inga förpackningar med märkningar på men däremot ska det finnas skyltar med fångstzon och naturligtvis ska du får veta om fisken är odlad eller vildfångad. Fångstmetoden kan också vara viktig till exempel när det gäller kräftor. Skriv ut wwf:s fiskguide och ta med dig till affären eller ladda ner den i mobilen. Tänk på att uppdatera listan ibland då förutsättningarna ibland förändras.

Viktigast av allt: Njut av fisk minst två gånger i veckan, då blir du både frisk och klok!









torsdag 1 augusti 2013

Ost med sting och Sammels gårdsbutik

I går besökte jag Sammels gårdsbutik, en väldigt trevlig gård i Bertshult inte långt från Landvetter. Jag kan verkligen rekommendera ett besök. Läs mer på http://www.sammelslantgard.se/ Där kan man fika Lilians goda bakverk i växthuset och handla deras egenodlade grönaker, bär och längre fram även äpplen. Deras ägg är underbara och de har även andra lokalt producerade livsmedel och annat trevligt i gårdsbutiken. Gården jobbar även med skolbesök.

Den här gången hade jag bara tänkt köpa ägg men föll för frestelsen att köpa en färskost från fjäråsost med pepparrrotssmak. Bra fart i smaken, hittills har jag bara provat den på knäckebröd men den blir nog god till lite kokta eller ugnsbakade rödbetor, eller kanske till en sallad med bacon, avocado och sockerärtor.
Låter gott eller hur?