tisdag 25 juni 2013

Västerås vill välja närproducerat - får kritik för sin upphandling

Västerås Stad har försökt att sätta upp närproducerat som ett krav i sin upphandling men får nu kritik från konkurensverket som meddelar att det inte överensstämmer med EU-rätten. Just avstånd får ej vara ett kriterium i upphandlingen eftersom det inte gynnar den fria rörligheten och handeln inom EU. Även kommunallagen sätter käppar i hjulet eftersom ingen invånare ska missgynnas av upphandlingen.

Både Länsstyrelsen och LRF anordnar utbildningar och seminarier om upphandling av närproducerat, de flesta kommuner önskar att göra en större andel av sina inköp lokalt men det är inte helt enkelt. Många kommuner vill eller har försökt men få har lyckats.

En metod är att ställa krav om produktionen. Det går bra att kräva att djur skall födas upp i enlighet med svensk lagstiftning. Risken finns naturligtvis att det finns kött från andra länder som producerats på detta sätt. Även denna metod har dock ansetts vara diskriminerande. Sigtuna Kommun fick dock rätt till att kräva kortare restider till slakt och nej till slentrianmässig användning av antibiotika i Kammarrätten förra året. Det tråkiga är att detta endast gäller upphandling av kött och inte andra typer av råvaror.

Enligt miljöstyrningsrådet så får kommuner och landsting genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget vilket är viktigt i detta sammanhang. Jag vet inte om någon kommun har lyckats med det argumentet.

Det har är inte bara ett problem i Sverige. Även i Italien har man stött på patrull när man försökt handla lokalt. Personligen anser jag att nuvarande lagstiftning endast gynnar stora grossister och det är väl inte heller att gynna handel inom EU.

Med alla de miljöproblem som orsakas av  transporter så är det verkligen på tiden att se över gällande lagstiftning. Kanske borde den skrivas tvärt om så att lokal handel alltid gynnas vid upphandling överallt, det gynnar både sysselsättning och jordbruk i hela EU.

söndag 23 juni 2013

Våga tågluffa med barnen - en oförglömlig resa

För drygt ett år sedan, våren 2012 gjorde vi en resa som inte liknade våra tidigare semesterresor sedan vi fick barn. Vi tågluffade i en vecka och resan tog oss till Venedig och Pisa. Barnen var då 6 och 9 år och de fick liksom vi föräldrar en upplevelse som vi aldrig glömmer.

Jag hade aldrig rest längre med tåg än mellan Göteborg och Stockholm, men min man tågluffade på 80-talet. Även om saker och ting hade ändrat sig sedan dess så var det till stor hjälp vid planeringen att han provat detta sätt att resa. Vi köpte 10-dagars Interrailkort, med 5 resdagar och för att göra det lite smidigare så köpte vi även platsbiljetter och bokade liggvagn i god tid innan avresa. På det viset visste vi att vi fick platser tillsammans och det var viktigt tyckte vi. Det blir lite dyrare men det var det värt. Resan tog ca 30 timmar från Göteborg till Venedig och det var 3-4 byten på vägen. Matsäck hade vi packat en rejäl så att vi inte behövde handla så dyrt på tåget. Den femte resdagen utnyttjade vi till en resa till Pisa över en dag då det regnade i Venedig. Denna utflykt tillkom i resplanerna när yngsta dottern tyckte att lutande tornet var ett självklart inslag i en Italienresa. 

En sak som fungerade över förväntan var att barnen hade så roligt under själva resan. De hade knappt åkt tåg tidigare och det finns ju hela tiden saker att titta på. Extra spännande var Öresundsbron, färjan mellan Rödby-Puttgarden, alperna och såklart att sova på tåget. De hade med sig lite pyssel och några små leksaker och roade sig emellanåt med att titta på kartan för att se hur långt vi hade rest.

I Venedig bodde vi fantastiskt fint i en lägenhet nära järnvägsstationen. Extra bra var att det fanns tvättmaskin, vilket gjorde att vi klarade oss med en rejäl ryggsäck och en mindre resväska (lite större än en kabinväska). Barnen hade fått varsin ny skolryggsäck där de packade lite böcker och pyssel. Kläderna bar vi vuxna. Lägenhetshotellet rekommenderas varmt, Alberghiera Venezia heter det och har lägenheter och rum i olika storlekar för upp till 6 personer. Vi bokade genom booking.com. Jag gillar att bo i lägenhet när vi reser eftersom jag gillar att handla mat när jag reser, det är alltid spännande att hitta lokala specialiteér i livsmedelsaffären. 

I Venedig besökte vi naturligtvis Marcusplatsen och Rialtobron, vi åkte även till Murano för att titta på glastillverkning och vi tog oss råd med en tur i gondol. Det är en fantastiskt vacker stad, men otroligt svår att hitta i! Ingen karta verkar stämma.

Många har undrat över varför vi valde tåg och inte flyg på den här resan. Vi betalade nog mer för resan på det här sättet eftersom vi hade platsbiljetter. Men hela semestern blev ett äventyr på ett helt annat sätt än om den börjar på en flygplats. Att bila kändes inte heller som ett bra alternativ, nu kunde vi gå en sväng på tåget om vi blev trötta på att sitta och vi kunde sova en stund om vi ville. Vi behövde inte heller pausa för att äta eller sova. En miljötanke fanns såklart också, men det var inte den viktigaste faktorn. Nu när jag skriver om resan känner jag att jag gärna gör en sådan resa snart igen.

onsdag 19 juni 2013

Grillkväll med salsa

Det är lika bra att erkänna på en gång: jag är tyvärr inte en så flitig grillare. Jag älskar grillad mat men det är ett himla bärande av grejer upp och ner för trappan, det är definitivt en nackdel att ha köket på övervåningen när man vill sitta ute och äta. När vi då gör slag i saken och grillar middag så är det fest, först för oss och sedan för knotten.

I kväll ska det i alla fall grillas. Grillen tänds med eltändare, näst bäst ur miljösynpunkt efter skorstenständaren. Jag vill inte köpa en pryl till för att tända grillen eftersom den används så lite. Grillkolen ska vara SIS (gjort av trä som inte behandlats kemiskt) och FSC (spårbart trä som är naturligt producerat) märkt.

Vill man som jag göra sin grillmiddag miljövänlig så grillar man lite fisk, kyckling eller kött och massor av grönsaker. Jag älskar grillade grönsaker, godast är majs och squash! Gör din egen marinad eller rub så att du kan välja KRAV märkta kryddor och oljor, annars är det ofta palmolja i färdigköpta marinader. Det blir dessutom billigare att göra själv.

Ett tillbehör som nästan alltid finns med på våra grillkvällar är min egen salsa. Det är så bra med salsa för man kan blanda lite allt möjligt som man har hemma i den. Jag gillar dock min ursprungliga variant med ananas bäst, så här kommer receptet:

Pernillas ananassalsa

 2-3 dl hackad ananas (krossad på burk går också bra)
2 tomater, urkärnade och hackade
1 paprika, hackad
1 lök, hackad
1-2 chili av valfri sort, urkärnad och finhackad
1 pressad lime
1 dl hackad koriander
en liten skvätt olivolja
salt, peppar

Blanda helt enkelt ihop alla godsakerna i en skål, smaka av. Låt gärna stå i någon timma före servering.

Salsan är väldigt god till tex-mex mat också!


Miljövänlig midsommar och hemgjord glass

Nu närmar sig årets mest miljövänliga högtid med stormsteg. Nu äter vi svensk sill, svensk färskpotatis och svenska jordgubbar. Just den här dagen tycker alla att det är viktigt att välja svenskt. (Jag önskar att alla tänkte så alla dagar.) Om du har möjlighet så välj gärna ekologisk potatis och jordgubbar. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon KRAV-märkt matjesill, men sill är rent generellt väldigt bra att äta. Både för kropp, själ och miljö.

Det är väldigt gott med grädde till jordgubbarna men lite extra gott blir det med min mammas hemgjorda glass. Gräddig och len utan glassmaskin. Lätt att göra och kan frysas in en snygg form. Spola formen hastigt med hett vatten så släpper glassen lätt. Receptet är lagom till 4-6 personer. Vill du testa med något annat än jordgubbar till? Då blir det jättegott med hemlagad varm chokladsås.

Mammas glass

1 dl socker
2 ägg
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver (mald vaniljstång, finns ekologisk i välsorterade livsmedelsaffärer) eller 1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, vispa ganska länge så att sockret hinner lösa upp sig. Blanda i vaniljpulver eller vaniljsocker.
Vispa grädden ganska hårt i en annan bunke. Blanda försiktigt ner i äggvispet så att luften blir kvar.
Häll smeten i en bunke eller form och frys i minst 4 timmar.
Njut!

Ha en härlig och miljövänlig midsommar!  

tisdag 18 juni 2013

Plastic fantastic?

Både Råd & Rön och Sveriges Natur skriver om plast i sina senaste nummer. De senaste åren har man hittat allt fler risker med plasten vi har omkring oss.

Fleece till exempel, detta praktiska tyg tillverkat av återvunnen plast. Nyligen har det visat sig att när man tvättar fleece så släpper den ifrån sig mängder av mikroskopiska plastpartiklar. Dessa smiter igenom alla reningsverk och ut i sjön eller havet. Där kan de förväxlas med plankton och äts av fiskar och musslor. På det viset kommer miljögifter in i näringskedjan.

Mycket mat förpackas i plast både av tillverkare och av oss själva. I en studie från 2009 hittade man hormonstörande ämnen som bisfenol A och flatalater t ex DEHP i matförpackningar. De liknar kroppen egna hormoner och vanligast är att kemikalierna reagerar med östrogenreceptorn, då ökar östrogenets effekt i kroppen. Detta kan - men är inte bevisat- öka risken för bland annat prostata-, testikel- och bröstcancer.

I Sverige är bisfenol A förbjudet i nappflaskor och i förpackningar med mat riktade till mindre barn. I Frankrike har det förbjudits i alla matförpackningar. Om du köper mycket vatten på flaska så välj att köpa på glasflaska, vattnet på PET-flaskor innehåller nämligen 3 gånger mer hormonstörande ämnen.

En annan sorts förpackning som ger höga doser är förvånande nog konservburkar. Epoxyplasten som sitter på insidan för att vi inte ska få i oss bly ger nämligen ifrån sig en hel del. Förra sommaren gjorde Svenska Dagbladet ett försök där några reportrar endast åt konserverad mat under några dagar. Deras värden av bisfenol A blev extremt höga, de höjdes med flera tusen procent. Nu avråds gravida från att äta konserverad mat, men detta är inte något som fått speciellt mycket uppmärksamhet.

Tänk också på att inte värma mat i plastförpackningar. Vi är många som tar med matlåda till jobbet, tänk på att lägga över maten på en tallrik innan du värmer den. Helst ska mat förvaras i glas eller rostfritt men du kan kolla dina plastburkar för att se om de är ok. På undersidan finns en liten triangel, i den ska det inte stå 3 (PVC), 6 (polystyren) eller 7 (övrig plast). 7 kan i och för sig även vara bioplast så där blir det genast krångligare.

Jag tycker att det i Sverige precis som i Frankrike ska bli förbud mot bisfenol A i alla matförpackningar. Det finns tillräckligt mycket som talar för att det är skadligt, även i små doser.

Sist men inte minst: Glöm inte att återvinna dina plastförpackningar! För varje kilo plast vi återvinner sparar vi en liter olja och två kilo koldioxid.

fredag 14 juni 2013

Lyxig marängtårta

I dag har jag varit på skolavslutning och till den hade jag bakat marängtårta som uppskattades av både barn och vuxna. Eftersom flera bad om receptet så tänkte jag att det var bra att dela med sig. Jag kan inte ta åt mig äran för receptskapandet, jag har fått det av min syster. Ursprunget är dock oklart. En riktigt bra sak med den här tårtan är att den är glutenfri och den är väldigt enkel att göra laktosfri (byt bara ut grädden). Jag har även provat att göra den mjölkproteinfri med sojavispgrädde, det funkar också bra.

Tårtan är lätt att baka och går bra att förbereda dagen innan, men lägg inte ihop den för tidigt. Då smälter den knapriga ytan och det blir bara mjukt. Marängen ska vara krispig på utsidan och mjuk på insidan. Det blir många äggulor över, de kan du göra läcker lemon curd av.

En tårta räcker till 12-15 bitar.

Marängtårta

6 äggvitor
4 dl socker
3 msk vaniljsocker
1½ tsk vinäger

3-5 dl vispgrädde
Bär att dekorera med, t ex hallon och blåbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitor och socker i en ren och torr bunke i 15 minuter (det går inte att minska på tiden, då blir tårtan inte bra). OBS! Som alltid när man vispar marängsmet så får det inte komma med minsta gnutta äggula, då funkar det inte att vispa.
3. Tillsätt vaniljsockret, vispa i ½ minut till.
4. Blanda försiktigt ner vinägern.
5. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bed ut smeten till en rundel som är ca 4-5 cm hög. Den kommer att flyta ut under gräddningen, men om man breder ut den för mycket blir den för hård.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
7. Stäng av ugnen utan att öppna luckan. Låt marängen stå kvar i ugnen i minst 1 timma. Lämna den gärna över natten.
8. Vid servering: Vispa grädden och bred ut den över marängen. Dekorera med bär. Snåla inte med bären för det behövs lite syrligt eftersom marängen är söt.



torsdag 13 juni 2013

Slipp telefonförsäljare - även på mobilen

Blir du precis som jag väldigt trött på alla telefonförsäljare som ringer, oftast vid ett olämpligt tillfälle? Jag har sedan länge registrerat spärr i NIX-telefon för att slippa att bli uppringd på hemtelefonen, det fungerar för det mesta. Någon gång ibland blir jag uppringd ändå och jag blir lika förvånad varje gång. Tror den som ringer mig att jag blir positivt inställd till företaget när de ringer mig även om jag tackat nej till samtal? Ska jag se det som en glad överraskning? Förvånansvärt ofta blir just de här säljarna dessutom lite otrevliga, får de någonsin sålt någonting på det viset? Naturligtvis får de företag ringa som jag redan är kund hos, men det är ytterst sällan som jag tackar ja till erbjudanden på telefon, jag vill helst få skriftlig information och möjligheten att tänka efter lite.

Tyvärr har många säljare på grund av NIX-spärren på hemtelefonen istället ringt på mobilen. Nu blir det ändring på den saken! Nu kan man NIXa även sitt mobilnummer. Så nu kan du slippa bli uppringd när du äter lunch, hämtar barnen på dagis eller går på skogspromenad.

Hur gör man för att skaffa sig den här spärren? Gå in på http://nixtelefon.org/ där hittar du de telefonnummer som du ska ringa från det nummer som spärren gäller. Du måste också ringa ett samtal efter 2 dagar för att bekräfta spärren. Försäljare får använda register som är upp till 3 månader gamla så ibland tar det lite tid innan du märker någon skillnad.

Är du dessutom trött på den adresserade direktreklamen som du får i brevlådan. Den där som du inte slipper äve om du satt upp en "Ingen reklam, tack!" skylt på brevlådan. Då kan du anmäla dig på NIX adresserat. Den spärren gäller dig personligen, så tänk på att ni kan behöva spärra flera personer i hushållet om ni är flera vuxna. Läs mer på http://swedma.se/reklamsparr/nix-adresserat/

Lycka till med ditt nya och erbjudandefria liv!

onsdag 12 juni 2013

Getmjölksglass

Gettergod Gelato är en riktigt rolig nyhet bland det Västsvenska mathantverket. Det är den första svenska glassen som görs enbart på getmjölk. Mjölken kommer från Dals Spira mejeri i Dalsland och glassen tillverkas i Västra Göteborg. Just nu säljs den i Landvetter på Stenugnsbageriet och förhoppningsvis finns den snart på fler ställen.

Jag var på Stenugnsbageriet och provsmakade och alla de 4 smakerna var verkligen goda. Krämig och len konsistens och rena naturliga smaker. Dessutom är det bara 6% fett och i getmjölk är det mer fleromättat fett (nyttigare!) än i komjölk. För dig som undrar: Nej, det var ingen bismak av "get" och det smakade inte som getost. Om jag inte visste det skulle jag aldrig gissat att glassen var gjord av getmjölk, inte ens den naturella smaken. Min favorit just nu är nog lakrits, men rabarber-jordgubb kändes härligt somrig.

För den som är allergisk mot komjölksprotein bör glassen fungera bra och tydligen kan även en del laktosintoleranta tåla getmjölk bättre även om den innehåller laktos. Det beror på att getmjölk är lättare för kroppen att bryta ned.

Om du vill veta mer, eller vill tipsa en återförsäljare om glassen så finns det mer info på http://www.blogg.gettergod.se

tisdag 11 juni 2013

Blingokläder på rea!

Ett hett tips för dig som är nyfiken och vill prova blingos ekologiska kläder: det är rea nu! Kolla in deras super sale på www.blingo.se Där hittar du massor av snygga kläder till väldigt bra priser.



måndag 10 juni 2013

Svensk mat blir specialkost!

Heja Anette Gustawson! Hon är mjölkbond i Billinge och hon ordnade så att hennes barn får mat som uppfyller miljöstyrningsrådets baskrav i skolan, av etiska skäl. Effekten blir att det nästan bara blir svenska råvaror. Framförallt påverkas vilket kött barnen serveras. Kocken på  Drottningdalskolan i Norrtälje får alltså köpa in svenskt kött som lagas som specialkost. Barnen går till köket och hämtar. Vilken bra idé!

Frågan är om det här fungerar i alla kommuner? Det borde gå och i så fall är det rimligt att det ska gå att applicera även inom äldreomsorgen som ett bra sätt att slippa frysta färdigrätter.

Jag tror i alla fall att jag ska pova att ansöka om specialkost till mina barn inför kommande läsår. Om inte annat för att väcka debatten om vad som köps in i upphandlingen. När jag går till affären och handlar gör jag ju själv ett aktivt val, men skolmaten är svår att påverka. Samma sak gäller på lunchrestauranger, hur ofta frågar du var köttet kommer ifrån? Prova nästa gång!

söndag 2 juni 2013

Mat = sopor?

Brukar ni slänga mat? En normal familj i Sverige slänger 1/4 av den mat de köper. Var fjärde matkasse rätt ner i soporna efter lite förvaring i kyl, frys eller skafferi. Vissa undersökningar säger till och med att det är så mycket som 1/3. Mat som var fullt ätbar när den köptes och mycket av den är det även när den slängs. Många vågar inte äta mat där "Bäst före datum" är passerat. Hur blev det såhär?

Maten är dyr i Sverige om man jämför med andra EU-länder. Bara Norge och Danmark har högre matpriser. Ändå har vi råd att handla för mycket och om du tittar på prisutvecklingen så förstår du varför. I Sverige spenderar vi idag i genomsnitt 13 procent av våra inkomster på mat, 1990 var siffran 20 procent. Om vi går tillbaka på 50-talet så var det så mycket som 1/3 av inkomsten. Dessutom äter vi mer kött än någonsin tidigare. På bara 20 år har vi ökat vår köttkonsumtion med 40 procent. För 30 år sedan gick mer än 30 procent av matens  butikspris till bonden. Idag är det bara 15 procent. Vi importerar hälften av allt vi äter.

Förutom all mat som slängs i hemmen så slängs också en hel del redan i mataffären. Eftersom det inte är tillåtet (bra!) att sälja mat som passerat bäst före så blir det en del svinn. Många affärer har förstått att det då är bättre att sänka priset de sista dagarna för att maten ska bli såld (bra!). En del stora affärer har dessutom eget kök där det lagas lunchlådor med mera med utgångspunkt i vad som finns över.

Det bästa i all den här lite tråkiga statistiken är att här finns det pengar att tjäna! För den som planerar sina matinköp utifrån vad som faktiskt blir uppätet, som fryser in rester eller lagar nya rätter av det som blivit över. Minska på köttportionen och se det som ett tillbehör istället för det viktigaste på tallriken. Öka på mängden grönsaker, för det är faktiskt det som vi slänger mest av. Då mår du bättre. Drick mjölken om den luktar och smakar bra, strunta i vad det står på datumstämpeln. Försök att använda det som finns i frysen och kylen som utgångspunkt när du planerar veckans mat. Planeringen känns kanske trist men det är väldigt skönt att veta vad det ska lagas för middag när du ska hem från jobbet. Då slipper du springa in i affären på vägen hem.

Testa matsedelsplanering i en månad och jämför sedan hur mycket pengar som gått till mat. Förhoppningsvis blev det lite större variation på maträtterna också!